O EFD InductionKarieraSitemapPrint page • Choose language:

Ekornes wybiera sprzęt do lutowania indukcyjnego

Ekornes, największy producent mebli w Skandynawii, wybrał mobilny system nagrzewania EFD Induction ‘Minac’ do lutowania stalowych prętów wspierających konstrukcję sof.

System, który jest używany przez Ekornes od połowy 2012 jest oparty na Minac’u 18/25, co oznacza, że ​​system ma ciągłą moc wyjściową 18 kW i maksymalną moc 25 kW.

Dla Terje Solgaard, Menedżera Sprzedaży EFD Induction w Norwegii, jednym z głównych powodów, dla którego firmy takie jak Ekornes wybierają Minac’a jest wydajność zautomatyzowanego lutowania indukcyjnego . "Nagrzewanie indukcyjne jest bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o moc wyjściową. Mówiąc prościej, indukcja może lutować więcej części na godzinę niż jakiekolwiek inny sposób. "

Ale, dodaje Solgaard, prawdziwym atutem lutowania indukcyjnego jest to, że zwiększa wydajność przy jednoczesnym zapewnieniu spójnych, wysokiej jakości spoin. "W rzeczywistości, ponieważ indukcja szybko lutuje poszczególne elementy, możemy zintegrować proces lutowania w sposób ciągły. I tak jak każdy obrabiany element jest lutowany oddzielnie ze sterowaniem elektronicznym można powtórzyć żądany cykl nagrzewu ze zdumiewającą dokładnością i dużą prędkością.

Lutowanie jest stosunkowo prostym procesem, który polega na wykorzystaniu ciepła do stopienia spoiwa. Ten wypełniacz wnika kapilarnie pomiędzy ciasno dopasowane kawałki metalu. Otrzymana spoina jest wyjątkowo mocna, zazwyczaj jest tak mocna, jeśli nie mocniejsza, niż metale łączone. Ale w przeciwieństwie do spawania, lutowanie zachowuje integralność metali bazowych, nie ich topnienia.

Ekornes obecnie ma siedem centrów produkcyjnych, sześć w Norwegii, jeden w USA. Firma, która ma około 1.500 pracowników, jest najbardziej znana ze swoich marek sof i foteli Stressless ® i Ekornes oraz marki materacy Svane ® .

Brazing solution developed for Ekornes

Dbałość o szczegóły-inżynier EFD Induction testuje rozwiązanie lutowania opracowane dla Ekornes. System jest oparty jest na Minac’u 18/25,  oferuje dostosowany wzbudnik i  mocowania.