Om EFD InductionLediga tjänsterSitemapPrint page • Choose language:

Ekornes väljer EFD Induction

Skandinaviens största möbeltillverkare väljer induktionsutrustning från EFD Induction

 

Ekornes, Skandinaviens största möbeltillverkare, har valt det mobila induktionsvärmningssystemet ”Minac” från EFD Induction för lödning av stålramar i soffor.

 

Utrustningen, som har varit i bruk på Ekornes sedan mitten av 2012, är baserad på en Minac 18/25, vilket innebär att utrustningen har en kontinuerlig effekt på 18 kW och en maximal effekt på 25 kW.

 

Enligt Terje Solgaard, säljansvarig på EFD Induction i Norge, är en av de viktigaste orsakerna till att företag som Ekornes väljer en Minac induktionsutrustning, den höga produktiviteten som en automatiserad induktionslödning ger.

 

– Det finns inget som kan konkurrera med induktionsvärme när det gäller effektivitet. Med induktionsvärmning kan man löda många fler delar per timme jämfört med någon annan teknik. Men det mest intressanta med induktionslödning, enligt Solgaard, är att samtidigt som produktionen ökar så säkras en genomgående hög kvalitet på sammanfogningarna.

 

– Eftersom induktion gör det möjligt att löda ihop komponenterna snabbt, går det att integrera lödningsprocessen i en kontinuerlig produktionsprocess. I och med att varje komponent löds för sig, med elektronisk övervakning, kan vi uppnå den önskade snabba uppvärmningscykeln med mycket gott resultat.

 

 Induktionslödning

Fokus på detaljerna - en ingenjör på EFD Induction testar induktionslösningen som Ekornes har valt. Induktionsvärmningssystemet är baserat på en Minac 18/25 omriktare med en kundanpassad induktionsspole och hållare.

 

Lödning är en rättfram process där värmen används till att smälta lod. Med hjälp av kapillärkraften tränger lodet in mellan de två komponenter som ska lödas ihop. På så sätt blir sammanfogningen extra stark; minst lika stark som delarna som fogats samman. Jämfört med svetsning så smälter ej metallen i komponenterna vid induktionslödning.

 

Ekornes har sju fabriker; sex stycken i Norge och en i USA. Företaget har ca.1500 anställda och är mest känt för sina Stressless®- och Ekornes®-soffor, samt fåtöljer och Svane®-madrasser.