Om EFD InductionLediga tjänsterSitemapPrint page • Choose language:

Unik renovering av Ångfartyget Saltsjön med hjälp av induktionsvärmningen

Varmnitning med induktion – Ny och traditionell teknik ger fördelar

Vi fick en märklig förfrågan, kan vi induktionsvärma nitar i samband med renoveringsarbete på ett ångfartyg? I andra änden på telefonlinjen fanns Tom Smith, maskinist på ångfartyget Saltsjön. Han berättade att de höll på att byta ut durken på delar av fartyget och behövde värma några hundra nitar till 1100-1200 oC.

Det lät spännande, och en solig vårdag packade vi in vårt 18 kWMinacaggregat i bilen och begav vi oss till kajplatsen nedanför Slottsbacken. Där möttes vi av Tom och hans kollegor Janne Lundell och Mats Söderlund.

Vi började med en intressant rundtur på ångfartyget Saltsjön, ett maritimt kulturarv, där speciellt den gamla 550 hk compoundångmaskinen var häftig att se!

 

S/S Saltsjön är ett stort och elegant ångfartyg. Det började användas 1925, mest på traderna Stockholm - Dalarö - Ornö - Utö samt Stockholm - Öregrund. Vintertid trafikerades Stockholm - Vaxholm eftersom hon också är isbrytande. Under 70-och 80-talet kördes hon på Mälaren under namnet "Björkfjärden". Namnet "Saltsjön" återfick hon 1994. Just nu pågår en hel del renoveringsarbeten men man hoppas att ha henne tillbaka i drift under sensommaren. Besök gärna ångfartygets hemsida www.saltsjon.nu

 

Nu var det dags att börja arbeta, och fördelen med induktionsvärmning blir snabbt uppenbar! Traditionella värmningsmetoder är tidskrävande, ska man värma i ässja är det mycket kol och hårt arbete för att upprätthålla temperaturen, det går inte att arrangera bra inne i båten utan man måste springa snabbt med de varma nitarna för att de inte ska tappa för mycket temperatur. Värmer man med en halvmodern gasflamma tar det tid, det är lätt att sätta eld på något man inte vill elda upp och det värmer lokalen mer än nitarna!

 

Vi lyfte in Minacen, den väger 50 kg och anslöt el och vatten. Värmningsverktyget, induktionsspolen, sitter i änden på en 5 meter vattenkyld kabel och kunde enkelt dras ned till det undre utrymmet där nitarna skulle värmas. Sedan var det bara att trycka på knappen och några sekunder senare var niten klar!Arbetet gick verkligt snabbt, på några timmar. När en nit var klar lyftes den på plats med en smetång, mothållet applicerades och niten stukades färdig med en pneumatisk hammare. Under tiden värmdes nästa nit. Arbetet utfördes på traditionellt vis men med modern teknik. Fördelen med modern induktionsvärmningsteknik blev tydlig, flexibel utrustning, snabb värmning och energisnål värmning. Att värma en nit till 1100 oC kräver cirka 0,03 kWh energi med induktion!


 

 

En nit induktionsvärms till 1100oC på 7 sekunder, energiförbrukningen är cirka 0,03 kWh! 

Teamet som utförde arbetet, Leif Rahunen från EFD Induction, Janne Lundell, Mats Söderlund och Tom Smith. 

 

Den induktionsvärmda niten lyfts över, varefter mothållet sätts på plats. 

Med nit och mothåll på plats stukas niten på ovansidan med en pneumatisk hammare.

Minacaggregatets flexibilitet kommer väl till pass för specialjobb, som standard levereras det med 5 meters vattenkyld kabel vilket möjliggjorde induktionsvärmning av nitarna under däck.